Ekonomsko-trgovinska škola<br>Kosovska Mitrovica

Ekonomsko-trgovinska škola
Kosovska Mitrovica

Kuvar



Područje rada: Turizam i ugostiteljstvo

Nivo kvalifikacije: III

Trajanje obrazovanja: tri godine

Šifra profila: KMKM SB 3K08S

Stručne kompetencije:

  • Organizovanje sopstvenog rada i radnog mesta
  • Prijem, obrada i skladištenje namirnica
  • Priprema jela za izdavanje
  • Izdavanje porudžbine
  • Vođenje evidencija

Ciljevi stručnog obrazovanja

Cilj stručnog obrazovanja za obrazovni profil kuvar  je osposobljavanje učenika za pripremu, serviranje i dekorisanje obroka.

Neophodnost stalnog prilagođavanja promenljivim zahtevima tržišta rada, potreba kontinuiranog obrazovanja, stručnog usavršavanja, razvoja karijere, unapređenje mogućnosti zaposlenja, usmerava učenike da se osposobljavaju  za:

  • primenu teorijskih znanja u praktičnom kontekstu;
  • efikasan rad u timu;
  • preuzimanje odgovornosti za vlastito kontinuirano učenje i napredovanje u poslu i karijeri;
  • blagovremeno reagovanje na promene u radnoj sredini;
  • prepoznavanje poslovnih mogućnosti u radnoj sredini i širem socijalnom okruženju;
  • primenu sigurnosnih i zdravstvenih mera u procesu rada;
  • primenu mera zaštite životne sredine u skladu sa konceptom održivog razvoja;
  • upotrebu informatičke tehnologije u prikupljanju, organizovanju i korišćenju informacija u radu i svakodnevnom životu.

Predmeti

  • 1. Matematika
  • 2. Računarstvo i informatika
  • 3. Fizičko vaspitanje
  • 4. Engleski jezik
  • 5. Građansko vaspitanje / Verska nastava
  • 6. Srpski jezik i književnost
  • 7. Hemija
  • 8. Geografija
  • 9. Zdravstvena kultura
  • 10. Osnove turizma i ugostiteljstva
  • 11. Kuvarstvo
  • 12. Ishrana
  • 13. Profesionalna praksa

  • 1. Matematika
  • 2. Fizičko vaspitanje
  • 3. Engleski jezik
  • 4. Građansko vaspitanje / Verska nastava
  • 5. Srpski jezik i književnost
  • 6. Ekologija i zaštita životne sredine
  • 7. Kuvarstvo
  • 8. Ekonomika ugostiteljskih i turističkih preduzeća
  • 9. Turistička geografija
  • 10. Profesionalna praksa

  • 1. Matematika
  • 2. Istorija
  • 3. Fizičko vaspitanje
  • 4. Građansko vaspitanje / Verska nastava
  • 5. Srpski jezik i književnost
  • 6. Sociologija sa pravima građana
  • 7. Kuvarstvo
  • 8. Nacionalne kuhinje
  • 9. Osnove usluživanja
  • 10. Preduzetništvo