Кувар


Наставни план и програм

Стручне компетенције:

  • Организовање сопственог рада и радног места
  • Пријем, обрада и складиштење намирница
  • Припрема јела за издавање
  • Издавање поруџбине
  • Вођење евиденција

Циљеви стручног образовања

Циљ стручног образовања за образовни профил кувар  је оспособљавање ученика за припрему, сервирање и декорисање оброка.

Неопходност сталног прилагођавања променљивим захтевима тржишта рада, потреба континуираног образовања, стручног усавршавања, развоја каријере, унапређење могућности запослења, усмерава ученике да се оспособљавају  за:

  • примену теоријских знања у практичном контексту;
  • ефикасан рад у тиму;
  • преузимање одговорности за властито континуирано учење и напредовање у послу и каријери;
  • благовремено реаговање на промене у радној средини;
  • препознавање пословних могућности у радној средини и ширем социјалном окружењу;
  • примену сигурносних и здравствених мера у процесу рада;
  • примену мера заштите животне средине у складу са концептом одрживог развоја;
  • употребу информатичке технологије у прикупљању, организовању и коришћењу информација у раду и свакодневном животу.

Подручје рада: Трговина, угоститељство и туризам

Ниво квалификације: III

Трајање образовања: три године

Шифра профила: KMKM SB 3K08S